Project Description

A Fehér Hölgy az Alpok és – a Kaukázusi régiót nem számítva – Európa legmagasabb pontja. A 4.808 méteren fekvő csúcsra való feljutás sok kezdő alpinista vágya. Az első sikeres expedíció az 1786-ban érte el a csúcsot, amit további sok sikeres mászás követett és tette egyre népszerűbbé a Mont Blanc-t a hegymászók körében. 

Bár az elmúlt évtizedekben évente többezren jutnak fel a Mont Blanc tetejére, a hegy cseppet sem nevezhető veszélytelennek, akármelyik úton is közelítünk a csúcshoz. Talán a legnépszerűbb útvonal a francia normálút, amely Chamonix-ból, a hegy francia területen fekvő lábától indul a csúcsra. Bár ez a legkönnyebbnek tartott útvonal, itt is fel kell készülnünk az objektív veszélyekre – így például a nagy kuloárban a kőhullásokra. Izgalmas kihívás lehet az Aguille du Midi felől megközelíteni a hegyet, de opció még az olasz normálút is, Courmayeur városka felől nekivágva, míg az igazán edzettek, tapasztaltak és technikailag felkészültek a Bionnassay-gerinc felől is közelíthetnek.

A csúcstúra előtt és után érdemes 1-2 napot eltölteni Chamonix-ban, ami igazi outdoor paradicsom. Legyen a szenvedélyünk bármilyen szabadtéri sport, nagy eséllyel űzhetjük azt a Mont Blanc-tömbben és környékén. Ha a mászó- vagy túrafelszerelésünk bővítésre, cserére szorul, Chamonix-t nekünk találták ki: outdoor boltok hosszú sorával, végeláthatatlan akcióival és az összes jelentős outdoor márka jelenlétével igazán veszélyes kombináció!

Következő események: